ДНЗ - центр розвитку дітей м.Первомайськ

Головне меню
Батьківська абетка
Методична скринька
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Медична служба

17.10.2017

7.04.2017

1.03.2017

                                                                        РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ВЕСНЯНИЙ ПЕРІОД.
     Сонячні промінчики зігрівають повітря вже зовсім по-весняному. Здавалося б – живи і радій, грайся! Однак голову від подушки відірвати стає все важче і важче, та й сил не залишається майже ні на що. Вам знайома картина? Знайомтеся – його величність Авітаміноз. І, на превеликий жаль, авітаміноз у весняний період у дітей – явище не менш поширене, ніж у дорослих.

     І це справа ні в якому разі неприпустимо пускати на самоплив, не надаючи проблемі особливого значення. Адже дитячий організм інтенсивно росте, а значить і вітаміни йому потрібні постійно. А нестача вітамінів, мінералів і мікроелементів дуже негативно позначається на розвитку дитини і на роботі всіх органів і систем його організму. І складно передбачити, якими ускладненнями для вашого крохи може обернутися авітаміноз.

 

Лікарі радять батькам негайно бити тривогу в тому випадку, якщо вони виявлять у дитини такі проблеми, як:

1. Підвищена стомлюваність дитини. Уважні батьки обов'язково помітять, що дитина стала швидко втомлюватися, весь час норовить прилягти.

2. Порушення сну. Авітаміноз може дати про себе знати порушеннями сну.
У одних дітей може спостерігатися підвищена сонливість, у інших – безсоння.

3. Проблеми з яснами. Ще одним вельми вірогідною ознакою авітамінозу найчастіше стають кровоточать ясна.

4. Простудні захворювання. У тому випадку, якщо дитина починає часто хворіти простудними захворюваннями, батьки також повинні задуматися про можливість авітамінозу. На жаль, дуже часто хворобливість дитини

батьки списують на ослаблений імунітет. І ніхто не пов'язує ці два поняття –
авітаміноз і ослаблений імунітет – між собою. І дуже даремно це призводить до зниження роботи імунної системи.

5. Деякі інші захворювання. У тому випадку, якщо в організмі дитини не вистачає вітамінів групи В, можливий розвиток захворювань серцево-судинної системи, підшлункової залози, нервової системи, кон'юнктивіту.

6. Мала вага і зріст дитини. Звичайно ж, природні і спадкові чинники грають величезну роль.
Але в тому випадку, якщо ваша дитина надмірно повільно набирає вагу або зростає, обов'язково задумайтеся – а чи немає у крихти авітамінозу?

І пам'ятайте про те, що у весняний час проблема авітамінозу стоїть особливо гостро.

 

22.01.2017

7.12.2016

           

19.07.2016          

      

5.05.2016                                          Сезонна безпека садових кліщів

 

                                                                   

12.03.2016.

Харчування дітей дошкільного віку (3-7 р. )

Раціональне харчування дітей дошкільного віку має велике значення у формуванні здоров'я. У цей період продовжують вдосконалюватися функції шлунково-кишкового тракту (розміри шлунка, кишок, печінки, підшлункової залози). У цьому віці в дітей починається зміна молочних зубів на постійні.

Причиною розвитку захворювань дітей дошкільного віку може бути: порушення структури харчування і технології  його приготування. Внаслідок чого виникають слідуючи захворювання: - хронічні захворювання шлунка, дванадцятипалої кишки, жовчовивідних шляхів. З'являються чинники ризику щодо формування дегенеративних хвороб аліментарного походження, такі, як ожиріння, порушення опорно-рухового апарату, карієс зубів.

З цією метою розроблено набір продуктів тваринного і рослинного походження.

Добова норма білка має складатися з білків тваринного не менше як на 65% і з білків рослинного походження 35%.Основним джерелом білків тваринного походження є молоко, сир, м'ясо, м’ясні вироби, субпродукти, яйця, риба. В яких містяться мінеральні речовини, фосфор і кальцій, вітаміни – ретинол, токофероли, кальциферол і групи В. вони легкозасвоювані, стимулюють апетит, справляють позитивний вплив на процеси травлення.

Білки рослинного походження є в злакових (борошно пшеничне, житнє), крупах і бобових. Але білків у них набагато менше, ніж вуглеводів.

Цукор і кондитерські вироби рекомендується вживати. Дуже корисним є мед. Він містить багато мінеральних речовин, вітамінів, органічних кислот, а також ферменти, які прискорюють травлення. Мед легше перетравлюється і повніше всмоктується, ніж цукор, тому рекомендовано ним замінити цукор.

Жири в харчуванні дітей дошкільного віку нормуються шляхом поєднання жирів тваринного і рослинного походження за рахунок чого підвищується їх біологічна цінність.

Важливо вводити сезонні овочі та фрукти. Які містять вуглеводи, вітаміни, органічні кислоти і мінеральні речовини.

Дітям дошкільного віку рекомендуються кулінарні вироби, тушене, печене, гострі страви, копченості, гірчицю, хрін.

Добовий раціон їжі розподіляють таким чином:

- сніданок складає 25% добової енергетичної цінності. Сюди входять: овочевий салат, каша (або картопля), яйця, сир твердий чи м'який, гарячий напій (кавовий, какао, чай);

- обід складає 30-35% добової енергетичної цінності. Сюди входять: не менше ніж три страви: 1-ша – суп, 2-га – м’ясна чи рибна страва з гарніром, 3-тя – солодке питво (компот, сік чи кисіль);

- підвечірок складає 15-20% добової енергетичної цінності. Це може бути молоко, кефір чи просто кваша, фрукти, ягоди, зефір, печиво;

- вечеря складає 20% добової енергетичної цінності. Обов’язково дають овочеву, круп’яну чи сирну страву і один із напоїв – молоко, кефір, чай або настій шипшини.

Інтервали між прийманням їжі тривають 3,5-4 години.

 Висновки

Харчування є одним з найважливіших факторів, що забезпечують нормальний потік процесів росту і розвитку дитини, стійкість до впливу несприятливих умов, високий функціональний рівень провідних систем організму.

  Раціональне харчування – це харчування здорових дітей, що повністю відповідають віковим фізіологічним потребам організму в основних речовинах і енергії.

            Залежно від віку діти повинні щодня одержувати певну кількість енергії, живильних, мінеральних речовин і вітамінів.

  Білки є життєво необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей

Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну крові, вони формують з'єднання, які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у процесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоєнні організмом вітаміну С.

  Жири є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу, забезпечують засвоєння багатьох вітамінів. 
            Найбільш легко засвоюються організмом молочні жири (вершкове масло, вершки, сметана), сутужніше - свинячий, баранячий, яловичий жир, тому їх не рекомендується використати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати надлишкового споживання жирів, тому що це може привести до ожиріння.

  Вуглеводи – головне джерело енергії, разом з білками й жирами вони беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів, добова норма вуглеводів в 4 рази більше, ніж жиру і білка. Вуглеводи втримуються в продуктах рослинного походження - крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті вуглеводами цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється в жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.

  Мінеральні речовини, що входять до складу харчових продуктів, діляться на макроелементи, (кальцій, калій, фосфор, натрій, хлор) і мікроелементи (фтор, цинк, мідь, йод). Особливе значення в харчуванні дітей надається солям кальцію й фосфору, які формують кісткову й зубну тканини, входять до складу гормонів, беруть активну участь в обмінних процесах. Кальцію властиво протизапальна й антиалергічна дія.

  Вітаміни відіграють роль каталізаторів в обмінних процесах, вони необхідні для росту й розвитку кліток, тканин. Вітаміни вводяться з їжею. Як правило, вони не синтезуються в організмі. Вітаміни діляться на 2 групи: жиророзчинні (А, D, Е, К) і водорозчинні (С, В).

  Вода – необхідна складова частина раціону, вона входить до складу кліток і тканин, бере участь у процесах, що забезпечують життєдіяльність організму; з водою видаляються кінцеві продукти обміну. Вода в організм надходить із продуктами (особливо багато її втримується у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей 3-7 років, повинне бути в межах 1,5-2 л. Потреба в рідині коливається залежно від сезону року, віку, індивідуальних особливостей дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок, серця.

Інформация
Мережа груп
Вхід на сайт
Управління освіти
Сайт міста
МОІППО
Методичний портал
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2017
Сайт управляється системою uCoz